A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Recomandari uscatoare de rufe

Recomandari uscatoare de rufe

1. Prezentare pe scurt

Noua Etichetă energetică pentru uscătoarele de rufe până la clasa A+++ a fost introdusă din anul 2012 şi, începând cu luna noiembrie 2013, se aplică nivelul 1 al Reglementării de proiectare ecologică. Listele de produse disponibile pe piaţa din România de la adresa www.topteninfo.ro cuprind uscătoare cu clasele A++ şi A+++ şi acestea îndeplinesc, de asemenea, cerinţele pentru cea mai bună clasă de eficienţă a condensării. Uscătoarele A+++ consumă cu aproximativ 70% mai puţină energie decât uscătoarele de clasa B convenţionale, fără pompă de căldură. 

Noua etichetă le permite consumatorilor să observe şi diferenţele energetice mari la uscătoarele cu pompă de căldură, fapt ce nu era posibil în cazul vechii etichete. Reglementarea referitoare la proiectarea ecologică interzice doar uscatoarele fără pompă de căldură, cu cea mai slabă performanţă de pe piaţă. Se înregistrează, astfel, un potenţial de economisire mult mai ridicat, de care se va ţine cont în următoarea revizuire a reglementărilor din viitorul apropiat:

  • Eficienţa energetică: A+ ca cerinţă viitoare

Se va anunţa interzicerea uscătoarelor fără pompă de căldură de pe piaţa viitoare.

  • Cerinţe de eficienţă a condensării mai stricte

Începând cu luna noiembrie a anului 2015, se solicită o eficienţă de condensare de minim 70%, ceea ce înseamnă că, în continuare, 30% din umiditate poate fi evacuată în încăpere, cauzând daune. Mai multe modele de pe topten.info.ro înregistrează valori de eficienţă a condensării de peste 90% (clasa A). În cadrul unei revizuiri ulterioare, se vor anunţa cerinţe de eficienţă a condensării mai stricte.

  • Acoperirea noii etichetei energetice a exclus maşinile de spălat cu uscător şi uscătoarele profesionale

În cazul vechii etichete energetice pentru maşinile de spălat cu uscător, eficienţa acestora nu se poate compara cu cea a uscătoarelor de sine statatoare şi nici a maşinilor de spălat. De asemenea, în cazul uscătoarelor profesionale se înregistrează un potenţial ridicat de economisire care nu a fost încă exploatat. Cerinţele stricte referitoare la eficienţa minimă şi o etichetă energetică (îmbunătăţită) se vor aplica, de asemenea, în cazul maşinilor de spălat cu uscător încorporat şi al uscătoarelor profesionale.

  • Generalităţi: Monitorizarea pieţei

Dezvoltarea pieţelor va fi evaluată regulat şi se va baza pe date concrete de vânzări. O astfel de monitorizare a pieţei permite determinarea situaţiei în care este necesară o revizuire a etichetei energetice şi a cerinţelor referitoare la proiectarea ecologică. De asemenea, aceasta serveşte ca bază pentru deciziile referitoare la proiectarea unei scale de etichetare ulterioare şi la elaborarea cerinţelor minime referitoare la eficienţa energetică.

 

2. Introducere

Uscarea electrică a rufelor este responsabilă pentru un procent considerabil din consumul energetic al unei gospodării: un uscător de clasă B consumă de trei ori mai multă energie pe ciclu decât maşina de spălat.

Intrarea uscătoarelor în gospodăriile europene este în creştere: 3,8 milioane de uscătoare de uz casnic au fost vândute în anul 2007 în UE, cu 14% mai multe decât în anul 2002 (date obţinute de la GfK şi Eurostat în PWC, 2008). Astfel, este esenţial să se implementeze măsuri eficiente care să limiteze consumul de energie electrică al stocului de uscătoare aflat în creştere.

Începând cu anul 2013, noua etichetă energetică de până la clasa A+++ şi cerinţele de proiectare ecologică se aplică în cazul uscătoarelor de rufe cu tambur rotativ. Noua etichetă le permite consumatorilor să detecteze diferenţele de eficienţă dintre diverse uscătoare cu pompă de căldură (clasele A până la A+++), iar reglementarea proiectării ecologice interzice uscătoarele cu cel mai scăzut nivel de eficienţă de pe piaţă (clasa D din noiembrie 2013, clasa C din noiembrie 2015).

 

3. Cea mai bună tehnologie disponibilă: uscătoarele de rufe cu pompă de căldură de înaltă eficienţă energetică

Uscătoarelor cu pompă de căldură consumă cu 50% mai puţină energie electrică decât uscătoarele cu condensator convenţionale (clasa B/C). Doar uscătoarele cu pompă de căldură se încadrează în clasa A, însă majoritatea acestora depăşesc cu mult limita de clasă, având clasele A+, A++ şi A+++.

Există un număr mare de modele de uscătoare cu pompă de căldură pe piaţa UE: în luna aprilie 2012 existau peste 84 de modele de uscătoare destinate uzului casnic şi 4 modele de uscătoare cu pompă de căldură profesionale de la 18 producători diferiţi de pe piaţa europeană (www.topten.eu, aprilie 2012).

Pe site-ul topten.info.ro sunt prezente doar uscătoare de rufe cu tambur rotativ care se încadrează cel puţin în clasa de eficienţă A++ şi care obţin o eficienţă a condensării cel puţin clasa B.

Uscătoarele cu cea mai bună tehnologie disponibilă au un EEI (IEE - Indice de Eficienţă Energetică) de sub 23 (clasa A+++). Această valoare corespunde unei eficienţe conforme vechii etichete de 0,16 kWh/kg. Un uscător A+++ consumă doar o treime din energia unui uscător convenţional, fără pompă de căldură.

Referitor la eficienţa condensării (clasa A - eficienţa condensării de peste 90%), acest lucru înseamnă că mai puţin de 10% din umiditatea extrasă din rufe este emisă în încăpere. Un nivel excesiv de umiditate poate cauza daune clădirii şi poate crea nevoia achiziţionării unui dezumidificator de cameră – determinând un consum suplimentar de energie electrică.

 

4. Măsuri referitoare la politica Uniunii Europene în domeniu

4.1. Noua etichetă energetică

Începând cu luna iunie 2013, este obligatorie noua etichetă energetică pentru uscătoarele de rufe cu tambur rotativ (reglementarea nr. 392/2012), cu clase până la A+++. Noua etichetă le permite consumatorilor să distingă între uscătoarele cu tambur rotativ şi pompă de căldură cu un nivel de eficienţă energetică mai slab sau mai bun, ceea ce nu era posibil în cazul vechii etichete energetice. În ciuda diferenţelor importante din punctul de vedere al eficienţei, toate uscătoarele cu pompă de căldură erau încadrate în fosta clasă A.

 

  Fig.1:Structura noii Etichete energetice pentru uscătoarele electrice (stânga) şi pe gaz (dreapta)

 

În timp ce clasificarea vechii Etichete se baza pe eficienţa simplă kWh/kg (valoarea de consum pe ciclu împărţită la capacitate) la sarcină totală şi cu un conţinut de umezeală iniţial de 60%, noua etichetă se bazează pe un Indice de Eficienţă Energetică (IEE) mai complex. IEE reprezintă raportul dintre consumul energetic anual al unui model şi consumul energetic al unui model de referinţă (de aceeaşi capacitate), exprimat în procente (%). Formula de calcul IEE se bazează pe ipoteza unui număr de 160 cicluri de uscare pe an (aproximativ trei pe săptămână), dintre care 4 din şapte se estimează a fi operate cu o umplere la jumătate de capacitate. Tabelul următor prezintă modalitatea în care noile clase ale etichetei se raportează la vechiul consum energetic specific – într-un mod relativ, deoarece noua etichetă ia în considerare şi factori suplimentari (operarea cu o umplere la jumătate din capacitate, durata programului şi gestionarea energiei).

Noua etichetă energetică 2012

Cerinţele proiectării ecologice

Vechea Etichetă energetică din anul 1995

Clasa

IEE

Consum specific (kWh/kg)

Clasa

A+++

IEE< 24

 

0,18 / 0,19

A

A++

32

0,25

A

A+

42

0,32

A

A

65

0,5

A

B

76

0,59

B

C

85

Interzisă din noiembrie 2015

0,64

B

D

85 ≤ IEE

Interzisă din noiembrie 2013

> 0,64

C/D

Tab.1: Scala de clasificare a eficienţei energetice pentru noua etichetă energetică.

 

Declaraţia de eficienţă a condensării uscătoarelor cu condensator de pe etichetă este nouă. Scala de clasificare a eficienţei condensării este practică şi simplă şi furnizează informaţii importante consumatorilor (Tab.2). Din punctul de vedere al consumului energetic, formula de calcul a eficienţei condensării estimează de asemenea că 4 din 7 cicluri sunt operate cu o umplere la jumătate din capacitate.

Eficienţa adecvată a condensării este importantă, deoarece în cazul în care se evacuează prea multă umiditate în încăpere în locul condensării şi colectării acesteia, aceasta poate cauza daune clădirii. Pentru a evita această situaţie, poate fi necesară utilizarea unui dezumidificator - implicând astfel un consum suplimentar cu energia electrică.

Clasa de eficienţă a condensării

Eficienţa ponderată a condensării

Cerinţe de proiectare ecologică

A

C > 90

 

B

80

 

C

70

 

D

60

Interzisă din noiembrie 2015

E

50

Interzise din noiembrie 2013

F

40

G

C < 40

Tab.2: Scala de clasificare a eficienţei condensării

Nu în ultimul rând, toleranţa de măsurare mai strictă, de 6%, este o îmbunătăţire considerabilă, care permite o declarare mai exactă şi evită clasele care se suprapun, fiind, de asemenea, realizabilă din punct de vedere tehnic.

 

4.2. Cerinţe de proiectare ecologică

Nivelul 1 al reglementării de Proiectare ecologică pentru uscătoarele de rufe cu tambur rotativ nr.932/2012 se aplică de la data de 1 noiembrie 2013: uscătoarele cu tambur rotativ trebuie să aibă cel puţin clasa C de eficienţă energetică şi clasa D de eficienţă a condensării. Acest lucru înseamnă că uscătoarele cu performanţe mai mici sunt interzise de pe piaţă.

Din luna noiembrie 2015, cerinţele sunt şi mai stricte, iar uscătoarele trebuie să aibă minim clasa B de eficienţă energetică şi clasa C de eficienţă a condensării (a se consulta tabelul 2).

Cerinţe de proiectare ecologică pentru uscătoare

Eficienţa energetică minimă

Eficienţa de condensare minimă

Noul IEE

Clasa

Nivelul 1

noiembrie 2013

< 85

C

60%

Nivelul 2

noiembrie 2015

< 76

B

70%

Tab.3: Cerinţe de proiectare ecologică pentru uscătoare, adoptată în luna octombrie 2012.

 

5. Recomandări referitoare la politica în domeniu

5.1. Monitorizarea pieţei

Dezvoltarea pieţelor de la introducerea etichetei energetice (cotele de vânzare ale claselor de eficienţă) necesită o evaluare regulată şi bazată pe date de vânzare solide. O asemenea monitorizare a pieţei permite determinarea momentului în care este necesară revizuirea etichetei energetice şi a reglementării referitoare la proiectarea ecologică. Aceasta serveşte de asemenea ca bază pentru deciziile referitoare la elaborarea unei scale de etichetare viitoare şi a cerinţelor minime referitoare la eficienţa energetică.

 

5.2. Revizuirea din viitorul apropiat

Atât etichetarea energetică, cât şi reglementarea proiectării ecologice vor fi revizuite  înainte de a-şi pierde efectul din cauza dezvoltării pieţei. Întrucât există foarte multe uscătoare A+++ pe piaţă, revizuirea este planificată astfel încât eticheta să continue să reprezinte un stimulent pentru dezvoltarea ulterioară, destinată obţinerii unei eficienţe îmbunătăţite. Viitoarea etichetă energetică va cuprinde scala iniţială, de la A la G, unde clasa A va fi rezervată celor mai bune produse. Regulamentul privind noua etichetare energetică a fost deja adoptat, fiind publicat în 28 iulie 2017 în Jurnalul Oficial al UE (Regulamentul UE 2017/1369 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2017). Trecerea la noua etichetă va fi lentă, pe parcursul a mai multor ani de suprapunere a etichetelor nouă/veche, pentru a obişnui consumatorii cu noua etichetă şi a evita confuziile. 

Reglementarea de proiectare ecologică curentă nu este strictă şi lasă pe piaţă uscătoarele ineficiente de clasa B (fără pompă de căldură) chiar şi la nivelul 2. Uscătoarele de clasă B consumă de trei ori mai multă energie decât cele mai bune uscătoare cu pompă de căldură (A+++). O revizuire a reglementării de proiectare ecologică va elimina uscătoarele fără pompă de căldură şi uscătoarele cu pompă de căldură cu cel mai redus nivel de eficienţă. Aceste cerinţe de eficienţă minime şi stricte vor determina economisiri considerabile la energia electrică.

 

5.3. Revizuirea reglementării de proiectare ecologică: recomandări specifice pentru un standard minim de performanţă energetică strict, fără lacune

Eficienţa energetică: A+ ca viitoare cerinţă

Reglementarea de proiectare ecologică pentru uscătoare nu elimină uscătoarele fără pompă de căldură, uscătoarele de clasa B fiind lăsate pe piaţă chiar şi la nivelul 2, chiar dacă au un consum energetic de trei ori mai mare decât cel al celor mai bune tehnologii disponibile. Există pe piaţa europeană o ofertă variată, de peste 80 de modele de uscătoare cu pompă de căldură, fabricate de 18 producători diferiţi, având dimensiuni diferite, destinate utilizării în scopuri casnice, semi-profesionale şi profesionale (www.topten.eu). În prezent şi pe piaţa din România există modele de uscătoare de rufe cu clasele de top A++ şi A+++, plus o eficienţă ridicată a condensării, corespunzătoare clasei A (www.topten.info.ro). O revizuire a reglementării referitoare la proiectarea ecologică va da un semnal clar pentru tehnologia pompelor de căldură, prin anunţarea clasei A+ ca cerinţă minimă. Acest lucru ar lăsa toate uscătoarele cu pompă de căldură pe piaţă, cu excepţia celor cu cel mai scăzut nivel de eficienţă şi ar stabili un stimulent pentru dezvoltarea unor produse noi, mai eficiente, în locul celor mai puţin eficiente (clasa A).

Cerinţe mai stricte referitoare la eficienţa condensării: clasa B / A

Reglementarea referitoare la proiectarea ecologică stabileşte noi cerinţe minime referitoare la eficienţa condensării. Acest lucru este important, întrucât eficienţa redusă a condensării poate determina apariţia unei umidităţi crescute în încăpere umede şi nevoia de echipamente suplimentare de uscare a încăperii, crescând astfel nevoia de consum de energie electrică. Cu toate acestea, valorile de 60% (nivelul 1) şi 70% (nivelul 2) sunt foarte reduse. O eficienţă a condensării de 70% înseamnă că 30% din umiditate rămâne în încăpere, ceea ce poate cauza daune, în lipsa măsurilor de uscare. Pe site-ul topten.info.ro există şi modele de uscătoare de rufe care au valori de eficienţă a condensării mai mari de 90% (clasa A). În cadrul unei revizuiri, se recomandă stabilirea unor cerinţe mai stricte referitoare la eficienţa condensării: clasa B (80%) ca primă etapă, iar apoi clasa A (90%).

Acoperirea noii etichetei energetice a exclus maşinile de spălat cu uscător şi uscătoarele profesionale

Maşinile de spălat cu uscător nu sunt acoperite nici de reglementarea referitoare la proiectarea ecologică pentru maşinile de spălat, nici de reglementarea pentru uscătoare, acestea fiind acoperite doar de vechea reglementare de etichetare din anul 1993. Majoritatea maşinilor de spălat cu uscător sunt ineficiente, iar experţii se aşteaptă la creşterea cotei de piaţă a acestora în viitor. În Regatul Unit al Marii Britanii, de exemplu, maşinile de spălat cu uscător reprezintă deja 23% din vânzările de uscătoare.

Există de asemenea un potenţial de economisire a energiei neexploatat în sectorul uscătoarelor profesionale şi încurajăm UE să ia măsuri similare. Există uscătoare cu un nivel ridicat de eficienţă, destinate utilizării profesionale (a se consulta exemplele de pe www.topten.eu), iar cerinţele de proiectare ecologică şi o etichetă energetică corespunzătoare pot determina produse mai eficiente pentru acest sector.

 

6. Referinţe şi legături

Uscătoarele cu pompă de căldură A++ şi A+++ de pe piaţa europeană: www.topten.eu

Noua reglementare de etichetare energetică pentru uscătoarele cu tambur rotativ 392/2012:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:123:0001:0026:EN:PDF

Rectificare la 392/2012:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:124:0056:0056:EN:PDF

Reglementarea de proiectare ecologică pentru uscătoarele cu tambur rotativ 932/2012:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:278:0001:0010:EN:PDF

Directiva de etichetare pentru maşinile de spălat cu uscător incorporat 96/60/CE:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:1996:266:0001:0027:EN:PDF

 

Noutati

Proiectul TOPTEN ACT – 2015 - 2018

Proiectul Topten ACT s-a derulat timp de 41 de luni, în perioada 01.03.2015 – 31.08.2018 şi a fost… Mai mult

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.