A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Recomandari LED-uri

Recomandari LED-uri

Lămpi şi corpuri de iluminat: Recomandări pentru politica în domeniu

Martie 2015, www.topten.info

 

REZUMAT ŞI RECOMANDĂRI

 

Prin reglementările de proiectare ecologică din anul 2009, referitoare la lămpile clasice („nedirecţionale”) destinate uzului casnic şi profesional, începând cu anul 2012, reflectoarele (lămpile „direcţionale”) şi lămpile LED, precum şi noua etichetă energetică (care acoperă în prezent toate tipurile de lămpi), au realizat paşi importanţi ai politicii în domeniu, referitor la susţinerea dezvoltării eficiente a pieţei lămpilor şi corpurilor de iluminat. Din informaţiile generale obţinute referitoare la piaţa produselor de eficienţă ridicată, Topten observă posibilităţi importante pentru garantarea unei transformări a pieţei aflate în curs de dezvoltare spre un nivel mai înalt de eficienţă şi pentru acoperirea unor potenţiale de economisire energetică extinse, suplimentare. Toate reglementările în cauză vor fi revizuite în anul 2015. Acesta va fi momentul adecvat implementării recomandărilor descrise în cadrul prezentului document.

Recomandările Topten referitoare la politica în domeniu sunt:

1. Implementarea etapei a 6-a a proiectării ecologice, conform înştiinţării din 2009

Nu există niciun motiv pentru a abandona etapa a 6-a a reglementării nr. 244/2009 de proiectare ecologică, referitoare la lămpile destinate uzului casnic, nedirecţionale, întrucât lămpile cu halogen de clasa B sunt fezabile din punct de vedere tehnic, însă s-ar pierde economisirile energetice considerabile, iar siguranța juridică ar fi subminată.

2. Oprirea intrării pe piaţă a noilor sisteme de iluminat şi adaptoare pentru tipurile G9 şi R7s

Nu se vor introduce pe piaţă sisteme de iluminat şi adaptoare noi pentru soclurile de tipurile G9 şi R7s, pentru a se evita profitarea de o lacună legală pentru lămpile cu halogen de clasa C şi crearea unui efect de blocare a pieţei. Există alternative noi adecvate.

3. Cerinţe mai stricte referitoare la funcţionalitatea LED-urilor

Ciclurile de comutare necesare vor fi stabilite la un nivel mult mai înalt în revizuirea din anul 2015 a reglementării nr. 1194/2012: de minim de 4 ori mai mare decât durata de viaţă exprimată în ore (în comparaţie cu cerinţa de jumătate din durata de viaţă din prezent).

4. Introducerea unei etichete energetice pentru corpurile de iluminat de birou

În prezent s-a identificat un potenţial de economisiri energetice semnificative în studiul pregătitor Lotul 8 din anul 2007. Condiţiile preliminare pentru o asemenea etichetă energetică sunt adecvate. În anul 2015 se recomandă introducerea revizuirii reglementării etichetării nr. 874/2012 referitoare la lămpile şi corpurile de iluminat.

 

 

De ce este necesară asigurarea şi nu reducerea etapei 6

 

În luna aprilie 2013, Comisia Europeană a lansat o discuţie referitoare la cerinţele etapei 6 pentru lămpile nedirecţionale, destinate uzului casnic. Etapa 6 va elimina lămpile de clasa C (cu excepţia lămpilor cu soclu G9 sau R7s) şi a fost adoptată prin reglementarea nr. 244/2009 din anul 2009. Centrul discuţiei se concentrează asupra riscului eliminării neintenţionate a lămpilor cu halogen de înaltă tensiune destinate înlocuirii lămpilor incandescente cu soclu de tip E27/E14.

În prezent, singurele produse disponibile se încadrează în clasa C de eficienţă energetică. Produsele de clasa B sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi un producător a comercializat temporar un sortiment limitat al acestora. Însă se pare că aspectele economice împiedică producătorii să introducă pe piaţă la nivel larg lămpile cu halogen de înaltă tensiune, de clasa B în prezent. Una dintre propuneri constă în retragerea etapei 6 şi permiterea lămpilor cu halogen de clasa C să rămână pe piaţă după anul 2016.

Topten ridică semne de întrebare referitor la această propunere. Îndepărtarea de la trecerea planificată la lămpile cu un nivel de eficienţă ridicat ar trimite un semnal cât se poate de negativ. Ar putea încetini transformarea pieţei şi ar putea cauza pierderea multor TWh care ar putea fi  economisiţi. În cel mai rău caz ar submina politicile de eficienţă per total, atât pentru lămpi, cât şi pentru alte grupe de produse din cadrul directivei privind proiectarea ecologică. Topten susţine că cerinţele etapei 6 să fie implementate conform planificării.

Nu există argumente pentru a întârzia. Lămpile cu halogen sunt scumpe pentru consumatori (vezi Tabelul 1), în timp ce lămpile cu LED sunt mai ieftine şi mult mai eficiente decât s-a anticipat în 2013.

 

 

Tip

LED

LED

Halogen

Clasă eficienţă energetică

A++

A+

C

Eficacitate luminoasă

117 lm/W

78 lm/W

14 lm/W

Preţ achiziţie UE

20 €

13 €

3 €

Durata medie de viaţă

15.000 ore

15.000 ore

2.000 ore

Putere

4,3 W

6 W

30 W

Costurile cu electricitatea*

10 €

14 €

68 €

Costurile pentru consumatori

30 €

27 €

89 €

 

 

 

Tabelul 1: Comparaţie de preţ între lămpi cu LED ţi lămpi cu halogen

 

             (*Costurile sunt calculate pentru 15.000 ore de funcţionare, la un tarif al energiei electrice de 0,15€/kWh)

 

 

La data întocmirii reglementării în perioada 2008-2009, s-au acordat excepţii pentru lămpile cu halogen cu tensiune de la reţea de dimensiuni foarte mici şi care, astfel, nu puteau fi îmbunătăţite din punct de vedere tehnic pentru a îndeplini cerinţele clasei B. Acestea sunt lămpi cu soclu de tip R7s şi G9. Din păcate, această excepţie creează o lacună legală majoră. Nu ar trebui să se vândă niciun sistem de iluminat (corpuri de iluminat) nou pentru soclurile de tip R7s şi G9, deoarece, în caz contrar, consumatorii se vor confrunta cu situaţia de a deţine tipuri de lămpi pentru care nu există variante înlocuitoare eficiente din punct de vedere energetic. În schimb, noile corpuri de iluminat LED şi de alte tipuri eficiente trebuie să ajungă în gospodăriile europene. Şi adaptoarele pentru lămpile cu halogen G9 pentru soclurile de tip E27 şi E14 trebuie să fie interzise pentru a se împiedica subminarea trecerii pieţei la lămpile de clasa B.

Lămpi cu halogen clasa B

Lămpi cu halogen clasa C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tensiune de la reţea

(cu transformator; nu se comercializează în prezent)

Joasă tensiune (căptuşit cu infraroşu sau umplut cu xenon)

R7s

G9

Adaptor G9 până la E27

 

Figura 1: Lămpi cu halogen permise pe piaţă după anul 2016, când etapa a 6-a se va aplica în conformitate cu planificarea

 

 

Noua etichetă energetică pentru lămpi

Figura 2: Vechea etichetă pentru lămpi din anul 1999 a fost înlocuită de o etichetă nouă începând cu data de 1.09. 2013. Noua etichetă acoperă de asemenea reflectoarele şi lămpile profesionale şi conţine două clase noi: A+ şi A++.

Vechea etichetă pentru lămpi din anul 1999 a fost înlocuită de o etichetă nouă începând cu data de          1 septembrie 2013. Noua etichetă acoperă toate tipurile de lămpi (inclusiv reflectoarele şi lămpile profesionale) şi conţine două clase energetice noi: A+ şi A++.

Reglementarea de bază este nr. 874/2012. Aceasta înlocuieşte vechea Directivă a Comisiei 98/11/CE.

 

 

Limitele claselor rămân practic neschimbate. Doar în cazul lămpilor care depăşesc 1300 lumeni se elimină clasele şi, drept urmare, lămpile cu halogen a căror putere depăşeşte 80 waţi se pot reclasifica de la D până la C şi, astfel, îndeplinesc cerinţele etapei 4 (aplicate începând cu anul 2012). Numeroase lămpi LED pot fi etichetate în prezent cu clasa A+, în timp ce majoritatea lămpilor fluorescente compacte rămân încadrate în clasa A.

 

S-au definit limite de clasă separate pentru lămpile direcţionale (spoturi). Acestea sunt cu aproximativ 40% mai mici decât în cazul lămpilor nedirecţionale (ţinând cont de faptul că, în mod normal, spoturile au o eficienţă luminoasă inferioară). Doar clasa A+ este aproximativ identică pentru ambele versiuni (IEE<0,17 pentru lămpile nedirecţionale, IEE<0,18 pentru lămpile direcţionale), iar A++ este cu 15% mai mică. Câteva spot-uri LED se pot eticheta acum cu clasa A+.

 

Este un dezavantaj faptul că paşii de la o clasă la următoarea sunt mai neregulaţi decât în cazul altor etichete de eficienţă energetică UE. Acest lucru face aproape imposibilă înţelegerea şi comunicarea sensului îmbunătăţirii eficienţei de la clasa B la A, de la A la A+ etc.

 

 

 

140 lm/W

Text Box: Eficienţa luminoasă120 lm/W

Text Box: Luminous efficacy100 lm/W 80 lm/W 60 lm/W 40 lm/W 20 lm/W 0 lm/W


Lămpi nedirecţionale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0                              500                          1000                         1500                         2000

Flux luminos Φ (lumeni)


 

 

A++ A+ A   B   C  D

 

 

 

 

140 lm/W

120 lm/W

Text Box: Eficienţa luminoasăText Box: Luminous efficacy100 lm/W 80 lm/W 60 lm/W 40 lm/W 20 lm/W 0 lm/W


Lămpi direcţionale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0                              500                           1000                          1500                         2000

Flux luminos Φ (lumeni)


 

 

 

 

A++ A+ A   B   C  D

 

 

 

 

Figura 3: Limitele de clasă pentru lămpile nedirecţionale şi direcţionale (cu aprox. 40% mai mici)                                                          din luna septembrie 2013.

 

 

Cerinţele proiectării ecologice până la această dată

 

Lămpile incandescente nedirecţionale au fost eliminate în 4 etape în perioada 2009 - 2012. Acestea pot fi vândute în continuare din stoc, însă nu se pot pune pe piaţă astfel de produse noi. Reglementarea de bază este (CE) nr. 244/2009.

Data              De uz casnic, nedirecţionale

sept. 2009     100 waţi

lămpi incand. complet mate

sept. 2010     75 waţi

sept. 2011     60 waţi

sept. 2012     15, 25, 40 waţi

Tabelul 2: Eliminarea lămpilor incandescente nedirecţionale în perioada 2009 - 2012.

 

 

 

Viitoarele cerinţe ale Proiectării ecologice

 

Reglementarea de proiectare ecologică nr. 244/2009 referitoare la lămpile de uz casnic nedirecţionale mai are o etapă care urmează a fi implementată în anul 2016. Începând cu acea dată, se planifică punerea pe piaţă exclusivă a lămpilor cu halogen clasa B, şi, ca excepţie, a lămpilor cu halogen clasa C cu soclu R7s şi G9.

În perioada 2013 - 2014, cerinţele proiectării ecologice pentru reflectoare vor „prinde din urmă” lămpile de uz casnic nedirecţionale: Reflectoarele incandescente şi reflectoarele cu halogen cu o performanţă scăzută vor fi eliminate în 2 etape. Ultima etapă va avea loc în anul 2016, fiind similară lămpilor de uz casnic nedirecţionale, şi va realiza trecerea la cele mai bune HID şi LED din prezent şi la spoturile cu halogen clasa B. Spoturile CFL şi spoturile cu halogen de clasa C vor fi eliminate. Reglementarea de bază este nr. 1194/2012.

Se prevede o revizuire a ambelor reglementări ale proiectării ecologice pentru lămpi în anul 2015, iar discuţiile au început deja în acest sens (a se consulta primul capitol). Conform situaţiei actuale, se prevede realizarea unei treceri la produsele cu cea mai bună performanţă în anul 2016.

Uz casnic, nedirecţionale                Direcţionale (reflectoare)

2013                                                                Eliminarea reflectoarelor incandescente;

Trecerea la variantele pe halogen cu tensiune de la reţea convenţionale (eliminarea celor mai slabe);

Trecerea la variantele pe halogen căptuşite, cu raze infraroşii sau umplute cu xenon, de joasă tensiune >450lm.

 

2014                                                              Trecerea la variantele pe halogen căptuşite, cu raze infraroşii sau umplute cu xenon, de joasă tensiune >450lm.

2015    Revizuirea reglementării.                    Revizuirea reglementării.

 

2016    Trecerea la var. cu halogen cu tensiune de la reţea, cu transformator;

Cu excepţia R7s şi G9.


Trecerea la var. cu halogen cu tensiune de la reţea, cu transformator; Eliminarea reflectoarelor CFL;

Trecerea la cele mai bune HID şi LED actuale.

 

 

 

Tabelul 3: Eliminarea reflectoarelor incandescente şi a reflectoarelor cu halogen cu performanţă redusă, în perioada 2013 - 2014. Revizuirea ambelor reglementări în anul 2015. În anul 2016 se prevede trecerea la produsele cu cea mai bună performanţă.

 

 

 

 

De uz casnic, nedirecţionale

Direcţionale (reflectoare)

 

mate

transparente

Lămpi cu filament cu tensiune de la reţea

Alte lămpi cu filament

Lămpi fluorescente, lămpi LED, lămpi HID1

Din sep 2012

A

C

 

 

 

Din sep 2013

 

 

Etapa 1

D (fără lămpi <450lm)

B (fără lămpi <450lm)

A

sep 2014

 

 

Etapa 2

 

 

 

D (toate)

B (toate)

 

2015

Revizuire

Revizuire

2016

Etapa 6

Etapa 3

 

 

B (cu excepţia C pentru R7s şi G9)

B

 

A+ (cu excepţia claselor dintre A şi A+ pentru lămpile HID)

Tabelul 4: Informaţii generale referitoare la clasele energetice minime prevăzute.

 

 

Calitatea asigurată şi informaţii referitoare la produs pentru lămpile şi pentru corpurile de iluminat LED

 

Începând cu data de 1 septembrie 2013, UE stabileşte cerinţe de funcţionalitate pentru lămpile LED. Acestea se aplică, de asemenea, în cazul corpurilor de iluminat de uz casnic, cu module LED fixe. Aceasta este o realizare importantă pentru asigurarea faptului că respectivii consumatori care aleg iluminatul de înaltă eficienţă, precum lămpile LED, nu sunt dezamăgiţi de calitatea produselor.

 

Informaţiile produselor standard sunt furnizate acum pe ambalaj sau online. Acest lucru le permite consumatorilor să realizeze alegeri informate. De asemenea, pe ambalaj se afişează parametrul esenţial „cicluri de comutare”.

 

Ciclurile de comutare necesare minime se vor stabili la un nivel mult mai ridicat în cadrul următoarei revizuiri: până la un număr minim egal cu de 4 ori durata de viaţă exprimată în ore (în comparaţie cu durata curentă egală cu jumătate din durata de viaţă, exprimată în ore). Spre deosebire de lămpile fluorescente, nu există nicio limită referitoare la viteza şi frecvenţa cu care se pot comuta lămpile LED (durata de viaţă a majorităţii lămpilor fluorescente are de suferit la o comutare mai rapidă de intervale de câte 10 minute).

 

Punctul crucial este reprezentat de calitatea componentelor electronice ale lămpilor LED. Dacă acestea sunt de calitate inferioară, lampa LED poate fi sensibilă la atingere. Modalitatea cea mai uşoară de economisire a energiei este prin comutare (manual sau cu ajutorul senzorilor de detectare a prezenţei / a luminii naturale). Comutarea nu va cauza în niciun mod riscul de defectare prematură.

 

În trecut, produsele LED de calitate inferioară cauzau dezamăgiri şi prejudecăţi, în anumite cazuri, faţă de lămpile LED. Noile cerinţe de funcţionalitate asigură o redare bună a culorilor şi o consistenţă bună a culorilor (ceea ce înseamnă că aceste culori par naturale în lumina lămpii LED, iar lumina propriu-zisă are o nuanţă albă consistentă). Redarea necesară minimă a culorii are acum acelaşi nivel ca şi nivelul lămpilor fluorescente[1].

 

Întrucât lămpile LED pot atinge niveluri foarte înalte de redare a culorii (comparabile cu lămpile cu halogen), în viitor se pot stabili cerinţe mai stricte. Cu toate acestea, pierderea eficienţei prin redarea îmbunătăţită a culorii va trebui să fie echilibrată în acest sens.

Parametrul de funcţionalitate       Cerinţă

Fact. de supravieţuire al lămpii 6000h                 ≥ 0,90 (2014) Conservarea fluxului luminos la 6000h          ≥ 0,80 (2014)

 

Nr. de cicluri de comutare înainte de defectare


≥ 15000 dacă timpul de amorsare al lămpii ≥ 30000h

altfel: ≥ jumătate din ciclul de viaţă al lămpii, exprimat în ore

 

 

 

Timpul de amorsare                               < 0,5 s

 

Timpul de încălzire al lămpii la 95% Φ                          < 2s

Rata defectării premature                       ≤ 5,0% la 1000 h

Redarea culorii (Ra)                               ≥ 80

≥ 65 (exterior)

Consistenţa culorii                         Temperatura de culoare corelată (CCT) împărţită în cadrul unei elipse MacAdam cu maxim şase etape.

Factorul de putere al lămpii (PF)                       P ≤ 2W : nu există cerinţe

2W < P ≤ 5W : PF > 0,4

5W < P ≤ 25W : PF > 0,5

P > 25W : PF > 0,9

Tabelul 5: Noile cerinţe de funcţionalitate pentru lămpile LED se aplică din luna septembrie 2013.

 

În prezent, reglementarea Etichetării 1194/2012 nu prevede în mod clar dacă pentru corpurile de iluminat LED informaţiile referitoare la produs trebuie să fie furnizate pentru corpul de iluminat sau pentru lămpi. Majoritatea producătorilor declară că se referă exclusiv la lămpi, chiar dacă acestea sunt integrate într-un corp de iluminat: puterea măsurată este adesea de două ori mai mare decât cea declarată. Este necesară o prevedere clară care să stipuleze faptul că informaţiile referitoare la produs trebuie să fie declarate pentru corpul de iluminat, inclusiv puterea de Standby. Modificările sugerate ale Reglementării (UE) nr. 1194/2012 sunt:

Articolul 1, Obiect şi scop:

(b) lămpi cu diodă emiţătoare de lumină (LED) şi corpuri de iluminat LED destinate uzului casnic (comercializate către utilizatorii finali şi din cadrul cărora modulele LED nu sunt destinate a fi îndepărtate de utilizatorul final);

Pentru corpurile de iluminat LED destinate uzului casnic, puterea în modul de standby (cu o precizie de          0,1 W) trebuie să fie afişată în mod vizibil pentru utilizatorii finali, înainte de cumpărare, pe ambalajul acestora şi pe site-uri cu acces gratuit.

 

Corpuri de iluminat de birou: Condiţiile obligatorii sunt adecvate pentru implementarea unei etichete energetice

 

Una dintre recomandările politicii cheie Topten constă în introducerea unei etichete energetice UE obligatorii pentru corpurile de iluminat de birou, conform recomandării din studiul pregătitor Lot 8 pentru iluminatul birourilor din anul 2007 [12]. Un moment optim ar fi revizuirea reglementării nr. 874/2012, referitoare la etichetarea energetică a lămpilor electrice şi a corpurilor de iluminat, prevăzută a avea loc în anul 2015.

 

Atât eficienţa luminoasă a surselor de iluminat, cât şi eficienţa balastului sunt acoperite de politicile UE timp de peste un deceniu2. Potenţialul ridicat de economisire a energiei este lăsat în seama corpurilor de iluminat,

2În anul 1999 s-a introdus eticheta energetică pentru lămpile de uz casnic. Începând cu anul 2009, lămpile cu performanţă scăzută au fost interzise de pe piaţă în mai multe etape. Până în anul 2017, ultima etapă definită în reglementările de proiectare ecologică actuală vor îmbunătăţi doar lămpile cu halogen, iar lămpile fluorescente cu un nivel bun de performanţă, lămpile LED şi lămpile cu descărcare de înaltă intensitate vor îndeplini cerinţele minime. De asemenea, pierderile de balast au fost limitate în mai multe etape începând cu anul 2002. [1] - [2]

 

 

 

 

 

 Cele mai bune produse din Europa

 

 

în special prin corpurile de iluminat de birou. Este posibil ca iluminatul de uz casnic să fi primit mai multă atenţie din partea publicului în trecut datorită iniţiativelor diverse de economisire a energiei şi a „eliminării lămpilor incandescente”, însă iluminatul birourilor reprezintă, prin comparaţie, o valoare de două ori mai mare decât consumul energetic al acestuia. Iluminatul birourilor a consumat o valoare estimată la 164 TWh în anul 2007, în timp ce iluminatul de uz casnic a consumat 84 TWh în 2007 şi 80 TWh în anul [11].

 

Eficienţa unui corp luminos este dată de Factorul de eficienţă a corpului de iluminat (LEF) care indică fluxul luminos emis de corpul de iluminat în lumeni pe energie electrică exprimată în waţi. Fluxul luminos (LOR) indică cantitatea de lumină pierdută în interiorul corpului de iluminat prin umbrire şi absorbţie.

 

Energie electrică (waţi, W)

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


Eficienţa luminoasă a sursei de lumină 5 până la 100 lm/W


Eficienţa balastului

80% până la 95%

 

 

 

Fluxul luminos (LOR) al corpului de iluminat

10% până la 90%


 

 

 

 

Flux luminos util (lumeni, lm)

 

Figura 4: Parametrii factorului de eficienţă al corpului de iluminat (LEF).

 

Condiţiile obligatorii sunt adecvate pentru implementarea unei etichete energetice pentru corpurile de iluminat de birou:

 

·                  Informaţiile referitoare la produs pentru majoritatea corpurilor de iluminat de pe piaţa europeană sunt deja disponibile în cadrul programelor software de simulare a iluminatului precum Dialux şi Relux. Formatul de date standardizate este Eulumdat, cu extensia de fişier *.ldt (formatul IES american se poate transforma în Eulumdat).

 

·                  O etichetă energetică obligatorie ar reprezenta un stimulent puternic pentru electricieni, proiectanţi, agenţii de achiziţii private şi publice şi autorităţile contractante pentru a ţine cont de LEF.

 

·                  Eticheta energetică poate furniza informaţii referitoare la consumul energetic anual (kWh/an) destinat utilizării tipice. Aceasta ar susţine în mod direct obiectivele reformării Directivei referitoare la performanţa energetică a clădirilor 2010/31/UE care prevede luarea în considerare a instalaţiilor de iluminat incorporate pentru calcularea performanţei energetice a clădirilor. Astfel, statele membre UE ar avea un instrument pentru implementarea standardelor de performanţă energetică.

 

·                  Ghidul celor patru etichete şi iniţiative voluntare (Minergie [7], Der Blaue Engel [8], Energy Star [9], Topten.eu [10]) pentru cea mai bună tehnologie disponibilă actuală. Acestea pot reprezenta o sursă de inspiraţie pentru etichetarea UE şi măsurile de proiectare ecologică.

Se va aplica o abordare directă şi transparentă a clasificării eficienţei energetice. Fiind cunoscut faptul că majoritatea corpurilor de iluminat de birou din cadrul etichetei voluntare „Minergie” au un factor de

eficienţă a corpurilor de iluminat LEF care depăşeşte cu puţin 125 lm/W şi că în fiecare an intră pe piaţă corpuri de iluminat LED din ce în ce mai eficiente, limita pentru clasa A se poate stabili la 105 lm/W, în trepte egale de 15 lm/W între fiecare clasă.

 

 

8

 

 

 

Clasa de eficienţă energetică

Factorul de eficienţă a corpului de iluminat  LEF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

> 120 lm/W

> 105 lm/W

> 90 lm/W

> 75 lm/W

> 60 lm/W

> 45 lm/W

< 30 lm/W

 

 

Tabelul 5: O eventuală abordare directă şi transparentă a unei etichete energetice.

 

 

În anul 2013 s-au analizat 175.000 de seturi de date pentru corpurile de iluminat de birou, pentru a înţelege mai bine gama de eficienţă de pe piaţa actuală. Datele provin de la Relux, care, împreună cu Dialux, reprezintă cel mai des utilizat software de simulare a iluminatului din Europa. Producătorii furnizează freeware şi date referitoare la corpurile de iluminat, destinate utilizării de către profesionişti pentru planificarea instalaţiilor de iluminat. Gama de eficienţă rezultată sugerează un potenţial deosebit pentru dezvoltarea tehnologică şi îmbunătăţirea eficienţei. Jumătate dintre modele nu ating nici măcar 40 lm/W şi s-ar încadra în clasele cu cel mai scăzut nivel de eficienţă, G, F şi E, conform abordării din Tabelul 5. Mai puţin de 10% dintre modele sunt candidate la reprezentarea celei mai bune tehnologii disponibile şi s-ar încadra în cele mai bune clase - C, B şi A.

 

 

Montat pe tavan

Încastrat

Suspendat

Dispus pe podea

Top 10% dintre corp. de ilum.

> 67 lm/W

> 62 lm/W

> 70 lm/W

> 72 lm/W

Top 20% dintre corp. de ilum.

> 60 lm/W

> 53 lm/W

> 62 lm/W

> 63 lm/W

50% - Media

>  37 lm/W

>  30 lm/W

> 39 lm/W

> 33 lm/W

Cele mai slabe 20% dintre corp. de ilum.

< 22 lm/W

< 17 lm/W

< 24 lm/W

< 16 lm/W

Cele mai slabe 10% dintre corp. de ilum.

< 16 lm/W

< 12 lm/W

< 17 lm/W

< 10 lm/W

Top 10% raportat la cele mai slabe 10%

4

5

4

7

Tabelul 6: Gama de eficienţă care rezultă din analiza a 175.000 de seturi de date pentru corpurile de iluminat de birou (date Relux).

 

 

 

Corpuri de iluminat de uz casnic

 

Există prevăzută o etichetă energetică UE pentru corpurile de iluminat de uz casnic începând cu luna martie 2014. Reglementarea de bază este nr. 874/2012. Această etichetă nu oferă informaţii referitoare la eficienţa energetică a corpului de iluminat propriu-zis; aceasta oferă doar informaţii referitoare la tipul de lămpi care se vor utiliza în cadrul corpului de iluminat. Factorul de eficienţă al corpului de iluminat LEF sau fluxul luminos LOR nu sunt luate în considerare. În viitor, această etichetă va fi înlocuită cu o etichetă de eficienţă a corpului de iluminat propriu-zis, după înregistrarea primelor experienţe cu eticheta energetică pentru corpurile de iluminat de birou.

 

 

 

 

 

 

Figura 5: Eticheta prevăzută pentru corpurile de iluminat de uz casnic din luna martie 2014. Aceasta oferă informaţii referitoare la tipul de lămpi care se vor utiliza în cadrul corpului de iluminat, dar nu şi despre eficienţa energetică a corpului de iluminat.

 

 

 

 

 

Referinţe

 

Reglementările de etichetare şi de proiectare ecologică UE

[1] Reglementarea delegată de comisie (UE) nr. 874/2012 din 12 iulie 2012 pentru completarea Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European şi Consiliului privind etichetarea energetică a lămpilor şi a corpurilor de iluminat electrice

[2] Reglementarea Comisiei (UE) nr. 1194/2012 din 12  decembrie  2012  pentru implementarea Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European şi Consiliului privind cerinţele de proiectare ecologică pentru lămpile direcţionale, lămpile cu diode electroluminiscente şi echipamentele aferente

[3] Reglementarea Comisiei (CE) nr. 244/2009 din 18 martie 2009 pentru implementarea Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European şi Consiliului privind cerinţele de proiectare ecologică pentru lămpile nedirecţionale de uz casnic

[4] Reglementarea Comisiei (CE) nr. 245/2009 din 18 martie 2009 pentru implementarea Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European şi Consiliului privind cerinţele de proiectare ecologică aplicabile lămpilor fluorescente fără balast încorporat, lămpilor cu descărcare de intensitate ridicată, precum şi balasturilor şi corpurilor de iluminat compatibile cu aceste lămpi, şi de abrogare a Directivei 2000/55/CE a Parlamentului European şi a Consiliului

[5] Directive 2000/55/CE a Parlamentului European şi Consiliului din 18 septembrie 2000 de stabilire a cerinţelor de randament energetic aplicabile balasturilor pentru iluminatul fluorescent(înlocuită de reglementarea  245/2009)

[6] Directiva Comisiei 98/11/CE din 27 ianuarie 1998 pentru implementarea Directivei Consiliului 92/75/CEE privind etichetarea energetică a lămpilor de uz casnic (înlocuită de reglementarea  nr. 874/2012)

Etichete voluntare pentru corpurile de iluminat de birou

[7] Reglement und Nachweisverfahren zur Vergabe des MINERGIE®-Labels für Leuchten. Durch Labelkommission genehmigte Version vom 11.9.09. Ausgearbeitet durch Schweizerische Agentur für Energieeffizienz S.A.F.E.

 

 

[8]    Vergabegrundlage  für  Umweltzeichen,  Leuchten  für  die  Anwendung  in  Büros  und

verwandten Einsatzbereichen, Ausgabe 2012 (DRAFT)

[9] Cerinţele programului ENERGY STAR® - Specificaţia produsului pentru corpurile de iluminat (sisteme de iluminat), Criterii de eligibilitate versiunea 1.2

[10]  Criteriile de selecţie Topten.eu pentru corpurile de iluminat de birou: http://www.topten.eu/english/criteria/office_lighting_crit.html&fromid=

Alte referinţe

[11] Bertoldi P., Hirl B. şi Labanca N. Raportul referitor la statutul de eficienţă energetică 2012. Comisia Europeană, Centrul de Cercetare Comună, Institutul de Energie şi Transport.

[12] Studii pregătitoare pentru cerinţele de proiectare ecologică a PCE-urilor, Raportul final Lot 8: Iluminatul de birou, VITO, 2007.

[13]  Stiftung Warentest, TEST 10/2013, p. 70-75, Kleine LED ganz gross.

 

 

  [14] European LED Market Evolution and Policy Impacts by the Danish Energy Agency,

       Energy Piano and Clasp, March 2015.[1]Lămpi cu descărcare de intensitate ridicată

Noutati

Proiectul TOPTEN ACT – 2015 - 2018

Proiectul Topten ACT s-a derulat timp de 41 de luni, în perioada 01.03.2015 – 31.08.2018 şi a fost… Mai mult

Programul "Rabla" pentru electrocasnice (Sept. 2018)

Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea "Ghidului… Mai mult

Recomandări pentru alegeri inteligente: televizoare eficiente energetic (Iunie 2018)

Pe piata, cel mai eficient TV este de clasa A++ pe scala etichetei energetice noi. In ciuda… Mai mult

Legislatie

Acte normative aflate in dezbatere la Ministerul Mediului (August 2018)

Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea și… Mai mult

Modificari aduse Legii energiei si gazelor naturale (August 2018)

A fost promulgata Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și… Mai mult

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.