A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Recomandari imprimante

Recomandari imprimante

Imprimantele si multifunctionalele.......cateva date care ar trebui sa ne puna pe ganduri!
Introducerea etichetarii eficientei energetice si a Standardelor Minime de Performanta Energetica, a stimulat in ultimii 15 ani achizitia de aparate electronice si electrocasnice de inalta eficienta energetica. In ciuda implementarii acestor politici energetice, Agentia Internationala pentru Energie (IEA), a estimat, ca in conditiile continuarii aplicarii tuturor masurilor de eficienta energetica privind aparatura electronica si electrocasnica din cladiri, consumul de electricitate va creste cu circa 25% pana in 2020 fata de anul 2000. Potrivit aceleiasi surse, cea mai rapida crestere in cererea de electricitate, se datoreaza functionarii aparatelor in modurile standby si off.

Definitii

 • Putere absorbita in modul OFF in W (Watt) - Modul OFF, reprezinta prin definitie, situatia cand un echipament electric este oprit manual sau automat dar este conectat la reteaua electrica.
 • Putere absorbita in modul sleep in W (Watt) - Modul SLEEP, reprezinta prin definitie, situatia cand un echipament electric intra automat (sau ca raspuns la o pre-setare a utilizatorului), dupa o perioada de inactivitate, in functionarea cu consum energetic redus.
 • Putere absorbita in modul standby in W (Watt) - Modul STANDBY, reprezinta prin definitie, situatia, cand un echipament electric neintreruptibil, conectat o perioada nedefinita la retea, functioneaza cu consum energetic redus.


In Romania, consumul de electricitate in sectorul tertiar, a inregistrat o crestere cu 68% din 1999 pana in 2007 (sursa EUROSTAR, JRC).

Pentru modul de functionare standby, media europeana (EU-27) a fost de 1,2% din consumul de electricitate al unei cladiri, adica 9,43 TWh in anul 2007 !!!!

In sectorul rezidential, acelasi mod de functionare reprezinta 5,4% din consumul de electricitate al cladirii, depasind (printre altele) aparatele de aer conditionat (4,4%) sau PC-urile (2,8%).

Simpla operatie de copiere utilizeaza 40% din consumul de electricitate al aparatului restul de 60% fiind reprezentat de consumul in perioada de “inactivitate”-off, sleep, standby.

Ce este de facut?
Evident: Limitarea efectelor negative pe toate caile posibile
La nivel guvernamental si municipal trebuie sa fie o preocupare permanenta de dezvoltare a unor politici de incurajare a achizitiilor de echipamente electrice foarte eficiente energetic, in special in sectorul achizitiilor publice si de informare a populatiei privind posibilitati de reducere a consumului de electricitate in cladiri.
De asemenea producătorii ar trebui să intensifice activitatile privind scaderea consumurilor de electricitate in modurile off, sleep, standby
Dar si noi, în calitate de cetăţeni trebuie sa adoptam unele uzante mai valabile pentru un plus de „bine” in ceea ce priveste atat mediul inconjurator cat si cheltuielile proprii cu electricitatea, prin selectarea aparatelor ce urmeaza a fi achizitionate, utilizand informatiile prezentate in portalul: www.topten.info.ro
 
Lista de control!
Categorii de aparate
Topten ierarhizeaza aparate cu jet de cerneala (inkjet) si laser.
Imprimantele inkjet se prezinta in 2 subcategorii dupa formatul hartiei A4 sau A3 (A3+).
Echipamentele laser se impart in monocrome (alb/negru) si color si mai departe, in subcategorii, functie de viteza de tiparire (pagini pe minut-ppm).
Exista patru etape caracteristice pentru care se pot formula recomandari specifice:

 • Selectarea si achizitia;
 • Utilizarea;
 • Intretinerea;
 • Debarasarea.

Aceste recomandari vizeaza reducerea costurilor (cu investitia initiala, cu electricitatea etc.) si diminuarea impactului negativ asupra mediului.

Selectarea si achiziţia
Inainte de a cumpara un astfel de produs este bine sa va raspundeti la cateva intrebari:

 • Am nevoie de o imprimanta color?
 • Vreau sa achizitionez un aparat care sa indeplineasca mai multe functii: copiere, tiparire etc.?
 • Chiar am nevoie de (si de!) fax? - aceasta functie antreneaza consumuri mari in perioadele de inactivitate.
 • Am nevoie de a tipari pe format A3 sau este de ajuns A4?
 • Am nevoie de un echipament care sa functioneze in retea?
 • Atentie la caracteristicile tehnice: Care este numarul de pagini/luna necesar a fi tiparit?
 • Imi sunt necesare functiile zoom sau tiparire duplex (fata-verso)?
 • Ce spatiu am la dispozitie pentru aparatul dorit?


Costuri
La costurile cu achizitia si de electricitate se adauga cele cu consumabile (toner, cerneala, hartie speciala). De regula aparatele care au investitia initiala scazuta inregistreaza costuri mari cu consumabilele. Din anul 2006 UE autorizeaza numai vanzarile de imprimante avand cartuse reincarcabile.

Viteza de tiparire
Viteza maxima de tiparire este indicata pentru imprimante si copiatoare si se exprima in numar de pagini A4 pe minut = ppm. Viteza reala de tiparire depinde insa de multi factori si poate varia in limite largi.

Format
Formatul A4 este de obicei suficient pentru birou. Pentru tiparire, copiere in format A3 poate fi utila achizitionarea unui echipament cu aceasta optiune dar trebuie analizata optiunea de a apela la un Centru extern de copiere.

Rezolutie
Rezolutia reprezinta o măsură a clarității sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale (numerice) si este data in dpi (dots per inch, 1 inch=2,51 cm), pe orizontala si verticala. dpi reprezintă numărul de puncte tipografice ce pot fi tipărite sau afișate pe lungimea de un inch sau țol. Cu cât o imagine reală de o mărime prestabilită are o rezoluție dpi mai mare, cu atât ea este mai clară, oferind mai multe detalii.
Pentru activitati curente, de birou, rezolutii de 600x600 sunt suficiente.Pentru scanare sau alte aplicatii speciale (foto de exemplu) sunt indicate rezolutii mai mari si hartie speciala.

Etichete ecologice
Prezenta a cat mai multor etichete ecologice (germane-Ingerul Albastru (Blauer Engel) sau suedeze-Lebada Nordica (TCO)), sunt o garantie a indeplinirii cat mai multor criterii suplimentare de mediu, printre care posibilitatea de reciclare, nivel redus de zgomot, nivel redus de emisii poluante etc. Pentru mai multe informatii a se vedea website-urile acestor norme.

Hartia
Se consuma de zece ori mai multa energie la fabricarea hartiei decat in procesul de tiparire/copiere. Ca o consecinta, optiunea de imprimare duplex (fata/verso) permite realizarea unor economii de energie substantiale.
Se consuma de trei ori mai multa energie (8 kWh/kg) pentru producerea hartiei albe de birou decat a celei reciclate.

 • Cea mai buna hartie din punct de vedere ecologic este hartia reciclabila, etichetata Ingerul Albastru (Blauer Engel).

         

 • Acest tip de hartie este compusa din 95% hartie recuperata si in procesul de fabricatie nu sunt utilizati agenti de albire, de stralucire etc.
 • Este indicat ca imprimarea sa se faca pe hartie acreditata de organisme internationale (FSC-Forest Stewardship Council sau Programme for the Endorsement of Forest Certification) care respecta standarde stricte privitor la dezvoltarea durabila a domeniului forestier sau pe hartie cu continut reciclabil.


Sfaturi....... de ultim minut!!

 • Inlocuiti produsele vechi cu sisteme noi, mai eficiente energetic si veti avea rezultate semnificative in plan financiar si de protectie a mediului. Optiunea este ca produsele sa fie testate si etichetate Energy Star®;
 • Daca intr-un birou sunt mai multe imprimante, copiatoare, fax etc. este recomandabil sa analizati optiunea pentru un multifunctional care va poate reduce cu pana la 50% consumul anual de electricitate;
 • Returnati in vederea reutilizarii si reciclarii cartusele goale de toner. Firmele fabrica si testeaza cartusele reciclate, in aceleasi conditii de calitate ca si produsele noi;
 • Utilizati echipamente prevazute cu sisteme performante de management al fluxului de lucru (software specializate). Reduceti astfel energia si timpul irosite cu alimentarea manuala cu hartie;
 • Folositi optim sistemele de scanare si arhivare, eliminand costurile de productie, stocare si transport a documentelor imprimate.


Recomandari tehnice – utilizare si intretinere
Pentru a evita perioada de „reincalzire” dupa starea de inactivitate, multifunctionalele consuma multa energie pentru mentinerea temperaturii tamburului.
O durata redusa de incalzire asigura si o disponibilitate mai mare a aparatului.
Pentru reducerea pierderilor de electricitate sunt indicate urmatoarele masuri:

 • A se folosi un timer (programator) pentru deconectare automata de la retea sau un intrerupator pentru deconectare manuala.
 • A se optimiza setarile de functionare in moduri economice dupa perioade de inactivitate (actiuni conform modului de utilizare sau cerute furnizorilor)
 • Utilizarea pe cat posibil a documentelor digitale (a se lasa la alegerea altora decizia imprimarii unui fisier).
 • Imprimarea doar a ceea ce este si cand este absolut necesar:
 1. selectati parti din document pentru imprimare (analizati daca este absolut necesar sa tipariti tot documentul);
 2. vizualizati inainte de imprimare pentru a evita greseli sau imprimare inutila;
 3. tipariti doar la cerere, nu stocati tipizate care pot avea durata scurta de viata.


Imprimarea cu jet de cerneala prezinta urmatoarele avantaje:

 • Calitate foarte buna a culorilor
 • Cost de achizitie scazut
 • Consumuri reduse de electricitate
 • Impact redus asupra mediului


Imprimarea cu tehnologie laser are urmatoarele avantaje:
Permite o recuperare mai usoara a hartiei

 • Imprimarea este rezistenta la apa
 • Silentioasa
 • Pot opera in retea


Debarasarea
  
Este indicat ca aparatele uzate sa nu fie amestecate cu deseurile urbane. Exista multe campanii initiate de autoritati (de ex. „Marea debarasare”) prin care se pot recupera si elimina desurile provenite din aparatura electrica si electronica. Aceasta debarasare selectiva permite includerea a mai mult de 75% din componentele acestor dispozitive inapoi in ciclul de fabricatie, cu implicatii benefice majore asupra mediului.


De asemenea, chiar producatorii desfasoara programe intense de recuperare si refolosire a componentelor si tonerelor provenite de la echipamentele de imprimare folosite.

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.