A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Recomandări frigidere

Recomandări frigidere

 

Echipamentele de răcire contribuie cu aproape 20% la consumul de energie pe piaţa internă. Din acest motiv, în momentul cumpărării, este important să vă orientaţi numai către echipamente din clasele A++ sau A+++.
Achiziţionarea şi instalarea
    Este în interesul dumneavoastră să achiziţionaţi aparatele frigorifice cele mai performante din punct de vedere energetic, care figurează în listele Topten.
       Este profitabil să înlocuiţi frigiderul mai vechi de zece ani – deja a cheltuit mai mult decât dublu faţă de unul similar nou şi eficient energetic.
       Înainte de a cumpăra un aparat frigorific ţineţi cont printre altele de numărul de persoane din casa dumneavoastră, de obiceiurile alimentare (consum de predominant de alimente în stare proaspătă sau congelată), de frecvenţa de cumpărare/preparare a produselor alimentare (zilnic sau la intervale mai mari de timp), de locul şi de spaţiul disponibil pentru a instala aparatul.
       Tabelul următor vă poate îndruma

 

Nr. de persoane
Total capacitate
Capacitate
Frigider
Capacitate congelator
1 persoană
110-190 litri
100 - 150 litri
10 - 40 litri
2 persoane
200-310 litri
150-250 litri
50 - 60 litri
3 persoane
260-370 litri
200-300 litri
60 - 70 litri
4 + persoane
+ 300 litri
+ 250 litri
+ 70 litri

 

       Aparatele frigorifice prevăzute cu funcţii avansate, garantează o bună funcţionare şi contribuie în acelaşi timp la reducerea semnificativă a consumului de energie şi impactul asupra mediului în utilizare
       Dacă nu utilizaţi vara congelatorul unei combine orientaţi-vă spre combinele cu două compresoare. Acestea funcţionând independent puteţi decupla doar congelatorul.
       Amplasarea aparatului frigorific se face într-un spaţiu aerisit, uscat şi cât mai departe de orice sursă de căldură. Fiecare grad suplimentar în spaţiul unde este amplasat aparatul conduce la o creştere a consumului de energie cu 3%.
       Incastrarea în nişă sau amplasarea la o distanţă mai mică de 10 cm de perete conduce la o ventilare slabă a condensatorului şi implicit la creşterea consumului de electricitate. Standardul european pentru aparate încorporabile cere ca lăţimea minimă a nişei să fie 60 cm.
       Trebuie evitată amplasarea aparatelor frigorifice în subsoluri sau garaje cu grad de umiditate mare. Dacă locul amplasării este balcon/terasă/curte asiguraţi-vă că aparatul nu este expus direct la razele solare şi instalaţia electrică la ploaie.
       Este foarte important a se respecta:
recomandările din instrucţiunile tehnice ale producătorului privind amplasarea aparatului
instrucţiunile tehnice privind utilizarea aparatului
       Este important a fi citite cu atenţie toate documentele însoţitoare din momentul vânzării
       Vă reamintim că reglementările în vigoare obligă vânzătorii să ofere instrucţiunile de utilizare sau manualul de utilizare în limba română.
Intreţinerea
       Temperatura mediului ambiant afectează atât consumul de energie cât şi performanţa aparatului frigorific. Aparatul frigorific trebuie să funcţioneze la temperaturile corespunzătoare claselor de climă pentru care a fost construit. Aceste valori sunt prezentate în tabelul următor:

 

Clasa climatice
Gama de temperatură
SN (temperat extins)
10 la +32 º C
N (temperat)
16 la +32 º C
ST (sub-tropicale)
+16la 38 º C
T (tropical)
+16 la +43ºC

 

       Este bine de evitat deschiderea, pentru o lungă perioadă de timp sau deschiderea repetată a uşilor aparatelor frigorifice. Aceste acţiuni conduc la creşteri cu 20% a temperaturii aerului din interiorul aparatului cu consecinţe asupra creşterii consumului de electricitate. Intr-o familie de 4 persoane nu este indicat un număr de deschideri a uşilor mai mare de 50 ori pe zi.
       Este bine de dezgheţat aparatul frigorific în mod regulat – un strat de gheaţă mai mare de 3 mm grosime conduce la o creştere cu 30% a consumului.
       Nu se utilizează surse de căldură pentru a grăbi dezgheţarea
       Nu se utilizează obiecte metalice sau instrumente ascuţite pentru a grăbi dezgheţarea deoarece pot deteriora suprafeţele
       Curăţarea prafului depus pe spatele aparatului frigorific (după scoaterea din priză) cel puţin de două ori pe an conduce la o ventilare mai bună.
       Se recomandă verificarea permanentă a stării garniturii uşilor deoarece o garnitură deteriorată sau slăbită conduce la creşterea consumului de energie. Pentru a afla dacă aparatul dumneavoastră pierde frig datorită garniturilor, închideţi uşa prinzând o bucată de hârtie şi încercaţi să trageţi hârtia. Dacă întâmpinaţi rezistenţă înseamnă că garniturile sunt în bună stare.
       Garnitura uşilor se curăţă cu ajutorul unei cârpe umede şi unei cârpe uscate şi se pulverizează pudră de talc pentru a-i menţine elasticitatea şi eficienţa. Dacă garniturile sunt uscate şi/sau crăpate, trebuiesc înlocuite pentru a împiedica transferul de căldură între interior şi exterior.
Utilizarea
       Este recomandabilă spălarea alimentelor (fructe, legume) înainte de depozitare
       Alimentele şi băuturile calde se vor răci înainte de a fi introduse în frigider sau congelator
       Este bine de utilizat frigul din alimentele congelate pentru răcirea aparatului frigorific, dezgheţându-le pe acestea în frigider
       In vederea conservării corecte a alimentelor este indicat ca acestea să fie amplasate în compartimentele special destinate pentru ele (sector pentru fructe şi legume, rafturi pentru ouă, unt)
       Este indicată amplasarea separată a alimentelor gătite şi a celor proaspete
       Este indicată sigilarea/acoperirea vaselor cu produse alimentare, a sticlelor cu băuturi pentru a evita modificarea aromelor şi a nu degaja mirosuri în interiorul aparatului
       Ambalajele în care se depozitează produsele alimentare în frigider pot fi aliaţi sau duşmani în procesul de conservare a alimentelor. Se disting:
Ambalaje de protecţie care ajută la menţinerea prospeţimii alimentelor mai mult timp, previn uscarea acestora, împiedică răspândirea mirosurilor şi formarea gheţii (folii plastic, recipiente cu capac etc.)
Ambalaje supradimensionate, pachete promoţionale, pachete de iaurt etc care sunt inutile şi trebuie îndepărtate înainte de a fi depozitate în aparatul frigorific.
       Periodic trebuie făcută verificarea prospeţimii alimentelor pentru a evita contaminarea celor mai proaspete
       Este bine de evitat supraaglomerarea aparatului, trebuie respectată încărcarea maximă pentru a obţine o funcţionare optimă
       Este bine de depozitat alimentele în porţii mici
       Produsele, vasele se amplasează la o distanţă mică de pereţii aparatului
       Termostatul care este dispozitivul ce reglează automat funcţionarea sistemului de răcire în funcţie de temperatura unui compartiment (frigider sau congelator), trebuie setat şi menţinut pe setarea respectivă conform instrucţiunilor de utilizare. Orice reducere din acest punct atrage consumuri suplimentare de electricitate de până la 10%
       Compartimentul de răcire este destinat să păstreze alimentele la o temperatură cuprinsă între +3 şi +5 ºC. Este vorba de alimente foarte perisabile (zonele mai reci) şi alimente prospete
       Temperatura ideală din congelator este de - 18 ° C. Depăşirea acesteia sau menţinerea ei în alte compartimente fără să fie necesar, conduce la creşterea consumului de electricitate cu până la 15%
       Compartimentele de pastrare a alimentelor congelate sunt destinate păstrării în stare congelată a alimentelor şi sunt clasificate funcţie de temperatura minimă asigurată prin simbolul “stele” astfel:

 

 
Temperatura
Funcţia
4 stele (****)
- 18 oC
Congelare alimente de la temperatura ambiantă şi care poate fi folosit şi pentru păstrarea alimentelor congelate în condiţii de 3 stele
3 stele
(***)
≤ - 18 oC
Păstrare pe termen lung
2 stele
(**)
≤ - 12 oC
Pastrare pe termen scurt
(cateva saptamani)
1 stea
(*)
≤ - 6 oC
Producere de gheata, pastrare cateva zile

 

Funcţii speciale
       Total No Frost
este eliminată decongelarea manuală
previne formarea gheţii în compartimentul congelatorului şi pe suprafaţa alimentelor conservându-le savoarea şi calităţile nutriţionale
elimină posibilitatea ca alimentele congelate să se lipească între ele, etichetele rămânând lizibile
prelungeşte totodată durata de conservare a alimentelor
în compartimentul frigiderului se menţin temperaturile adecvate conservării alimentelor
spaţiul de depozitare nu se pierde datorită acumulării gheţii
       Dezgheţare automată
funcţie ce se regăseşte în cazul frigiderelor cu două uşi sau al combinelor frigorifice şi este valabilă doar pentru frigider, nu şi pentru congelator
       Sistem ventilare Multti-flow
aerul rece este ventilat uniform în interiorul frigiderului pentru asigurarea unor condiţii perfecte de refrigerare
       Sistem „Al Saselea Simţ”
beneficiază de ajutorul senzorilor ce detectează şi adaptează permanent modul de funcţionare al aparatului la modificările de temperatură
in conditii de schimbare a temperaturii, un curent de aer rece este direcţionat rapid în zona de refrigerare
senzorii intervin doar atunci când trebuie să prevină sau să compenseze o creştere a temperaturii ceea ce conduce la o utilizare eficientă a energiei cu impact redus asupra mediului
       Pure Wind şi Pure Wind Plus
sistem de răcire eficient care, datorită unui ventilator amplasat pe peretele din spate al frigiderului, optimizează circulaţia aerului rece şi restabileşte temperatura în interiorul frigiderului după deschiderea uşii
filtrul inovator cu ioni de argint reduce cu 70% dezvoltarea bacteriilor şi a mirosurilor neplăcute pentru o mai bună conservare a alimentelor.
       Eco
Termostatul comutat în această poziţie va selecta automat temperatura ideală de păstrare a alimentelor cu un consum minim de energie electrică.
       Holiday
dacă aparatul nu este utilizat un timp îndelungat, această funcţie permite congelatorului să funcţioneze independent, în condiţii normale, în timp ce temperatura frigiderului este păstrată la aproximativ 12°C – gol, cu uşile închise.
este un compromis între deconectarea completă a frigiderului şi utilizarea lui în momente de absenţă
de menţionat că nu protejează foarte bine produsele perisabile
se previne formarea mucegaiurilor
se previn mirosurile urâte
consumule de electricitate este minim
       Inghetare/racire rapida (Supercool)
se reduce la minim temperatura în interiorul frigiderului când sunt depozitate alimente ce necesită o răcire rapidă după care se revine automat la valoarea normală a temperaturii
este recomandată pentru zilele călduroase de vară, pentru conservarea rapidă a unor alimente perisabile sau pentru răcirea imediată a sticlelor
       Super Freeze
temperatura este redusă la minim pentru o perioadă scurtă de timp
este utilă pentru congelarea rapidă a alimentelor după care acţionând butonul respectiv se revine la temperatura iniţială
       Antibacteria
un ingredient special conţinut într-un înveliş din interiorul pereţilor frigiderului şi congelatorului
este creată o barieră reală împotriva bacteriilor, formarea mucegaiurilor păstrând calitatea şi prospeţimea alimentelor un timp mai lung, contribuind la sănatatea consumatorilor
       Comandă electronică
temperaturile din frigider şi congelator pot fi selectate şi controlate
poate fi selectat nivelul de umiditate
activare/dezactivare a funcţiilor importante ale aparatului frigorific
posibilitate de blocare a sistemului electronic în absenţa adulţilor
       Child Lock
sistem de siguranţă pentru prevenirea deschiderii uşii de către copii
       Alarma uşă deschisă – semnal vizual sau semnal sonor
ajută la prelungirea duratei de viaţă a aparatului frigorific
ajută la evitarea unor accidente – când uşa aparatului rămâne deschisă sau când frigiderul întâmpină dificultăţi în procesul de răcire
       Autonomie
Frigider cu acumulatori care intră în funcţiune şi rezistă 24-60 ore din momentul întreruperii curentului electric fără modificarea temperaturii interioare
       Ventilaţie
este întâlnit la frigiderele cu răcire statică şi funcţionează doar când uşa frigiderului este închisă, aerul rece este dispersat uniform în toate compartimentele, astfel încât răcirea se face mai rapid şi mai efficient contribuind totodată la eliminarea şi transferul mirosurilor neplăcute
       Display LCD
Ecrane interactive cu cristale lichide arată permanent condiţiile de refrigerare (valorile şi parametrii funcţiilor îndeplinite în momentul respective)
       Dozator apă, gheaţă – întâlnit în special la frigiderele tip american sau Side by Side
este poziţionat în afara frigiderului (amplasat în uşă) şi permite prepararea gheţii
creează spaţiu în frigider
gheaţa este dozată pe măsură ce este gata
       Filtru de apă
dotarea aparatului cu acest filtru asigură prospeţimea şi gustul bun pentru gheaţă şi apa răcită
       Rafturi reglabile
       Picioare reglabile
Pentru funcţionarea aparatului în parametrii normali, acesta trebuie să stea drept
           Uşa reversibilă
opţiune pentru partea spre care se doreşte deschiderea uşii, în funcţie de spaţiul disponibil
           Design
posibilitate de a alege culoarea şi designul frigiderului. Poate fi personalizat sau încorporat în mobila de bucătărie
Casarea corectă a aparatelor frigorifice
(Aplicabil în Uniunea Europeană şi în alte state europene cu sisteme de colectare separate)
  
       Acest simbol afişat pe produs sau pe documentaţia acestuia indică faptul că produsul nu trebuie depozitat la gunoiul menajer la sfârşitul duratei de funcţionare. Pentru a preveni potenţialele efecte negative provocate de casarea necontrolată asupra mediului sau sănătăţii, produsul trebuie a se recicla.
       Utilizatorii casnici pot contacta magazinul de la care au achiziţionat acest produs sau administraţia locală pentru detalii despre reciclarea ecologică a acestuia.
       Firmele pot contacta furnizorul pentru detalii despre termenii şi condiţiile contractului de achiziţie. Acest produs nu trebuie depozitat împreună cu deşeurile din activităţi comerciale.
       Este bine ca înainte de a casa aparatură electrocasnică, în scopul achiziţionării de aparatură nouă, performantă, consumatorii să se informeze cu privire la campaniile care oferă înlesniri gen programele ”Rabla” unde la returnarea echipamentului vechi, uzat, se practica un discount la cumpărarea celui nou.
 
 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.