A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Criterii selectie masini

Criterii selectie masini

www.topten.info.ro este un portal care prezinta, printre alte produse de interes public, automobile noi, comercializate pe piata din Romania.

Selectia si ierarhizarea vizeaza automobilele disponibile pe piata din Romania la data realizarii acestei selectii caracterizate ca prietenoase pentru mediu (exclusiv cele electrice, hibride sau care funcţionează cu GPL).
 www.topten.info.ro prezinta automobilele din urmatoarele clase:
 
Clasa Lungimea masinii
L (m)
Autoturisme mini L < 3,6
Autoturisme mici 3,6  L < 4
Autoturisme compacte  L < 4,4
Autoturisme medii 4,4  L < 4,8
Autoturisme medie superioara 4,8  L < 5
Vehicule utilitare (Van) cu 5 locuri  5
Vehicule utilitare (Van) cu peste 5 locuri  5
 
 Cercetarea pentru selectie are la baza specificatii obtinute din teste standard acceptate in Uniunea Europeana;
 Automobilele prezentate sunt cele care obtin cele mai bune cotari in sistemul de evaluare ATE (Asociatia Elvetiana pentru Transport si Mediu). Acest sistem compara modelele din punct de vedere al impactului lor asupra mediului si este concretizat intr-o lista in care sunt ierarhizate toate automobilele existente la ora analizei pe piata europeana;
 Din aceasta lista mare, intr-o maniera neutra, transparenta si responsabila, se afiseaza doar automobilele care produc emisii de CO2 sub 140 g/km si emisii de zgomot de maxim 74 dB(A);
 Datele prezentate pentru fiecare produs, sunt cele raportate pe siteurile acestora, de catre producatori, de institutii specializate care detin astfel de baze de date sau de pe portaluri existente ale partenerilor www.topten.info (alte websiteuri de consultat: www.ecomobiliste.ch si www.autoumweltliste.ch);
 Selectia www.topten.info.roare la baza studiile elaborate de Institutul de Cercetare pentru Energie si Mediu (IFEU) Heidelberg, Germania cu Agentia Federala pentru Mediu din Germania;
 Pentru a fi listate, sunt luate in consideratie numai acele automobile pentru care s-au obtinut de la producatori toate specificatiile tehnice necesare ierarhizarii;
 Desi exista contacte, colaborarea cu producatorii, importatorii, distribuitorii si vanzatorii nu este de natura sa influenteze selectia si ierarhizarea;
Ii invitam si pe aceasta cale sa ne furnizeze informatii cat mai exacte ori de cate ori au modele noi pentru a fi avute in vedere la actualizarea portalului www.topten.info.ro.
Producatorii, importatorii, distribuitorii si vanzatorii care nu-si regasesc modelele in listele topten si pe care le considera ca ar trebui incluse sunt amabil rugati sa ne contacteze pentru a asigura cu promptitudine acuratetea informatiilor oferite de portal.
 Selectia automobilelor are la baza scorul “ECO puncte” obtinut in urma evaluarii ATE (Association Transport et Environment - Elvetia).
Cu cat acest scor are valori mai ridicate cu atat vehiculul are un impact negativ mai scazut asupra mediului. Modelele sunt prezentate de la stanga la dreapta incepand cu cele care au obtinut scorurile cele mai mari. Ca si la celelalte produse din www.topten.info.roordinea de ierarhizare functie de alt parametru poate fi schimbata printr-un click pe parametrul dorit din coloana cu parametri din stanga;
 In vederea selectiei evaluarea ATE face o analiza multicriteriala a impactului emisiilor de noxe si nivelului de zgomot produse in timpul conducerii unui automobil asupra mediului si sanatatii pe baza datelor culese in decursul timpului. Sunt avute in vedere patru categorii de daune ponderate pentru a forma un scor ECO-PUNCTE specific fiecarui automobil:
-       60%   a) Impactul emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2). 
Impactul emisiilor de CO2 – reprezinta cantitatea de CO2 eliberata de un automobil la parcurgerea unui kilometru (g CO2/km). Calculul are la baza o functie liniara:
a = (180 – x) * 0,0833, unde x = g CO2/km.
-       20%   b) Impactul zgomotului – in mod similar scorul variaza liniar intre
65 dB care reprezinta 10 puncte si ≥ 75 dB care reprezinta 0 puncte.
 
b dB (A)
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
Scor
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
 
-       15%   c) Impactul produsilor atmosferici (cancerigeni);
-         5%   d) Impactul asupra naturii (ploi acide)
Valorile pentru c) si d) sunt prezentate in tabelului urmator:
 
Norma de poluare Valoare c Valoare d
Euro 6 benzina 9,35 7,60
Euro 6 benzina, injectie directa 7,48 7,60
Euro 6 diesel, sistem rampa comuna 8,40 6,80
Euro 6 diesel, sistem pompa-injector 8,40 6,80
 
Scorul final ECO-PUNCTE este calculat conform formulei:
ECO-PUNCTE = (a * 0,6 + b * 0,2 + c * 0,15 + d * 0,05) * 10
 
La ierarhizare sunt avute in vedere automobilele cu minim 46 ECO-PUNCTE.
 
 Un alt criteriu, “ECO-STELE” permite evaluarea mai rapida a impactului emisiilor unui automobil asupra mediului. Astfel, functie de scorul in ECO-PUNCTE obtinut de un automobil, ierarhizarea ECO-STELE este urmatoarea:
 
ECO-PUNCTE ECO-STELE
peste 69 *****
60,5 ÷ 68,9 ****
54,5 ÷ 60,4 ***
46,0 ÷ 54,4 **
sub 46 *
 
La ierarhizare sunt avute in vedere automobilele cu minim 2** (2 ECO-STELE / 46 ECO-PUNCTE), la unele clase numarul minim de ECO-STELE necesar pentru a intra in selectia topten.info.ro fiind chiar mai mare: 
 
4* pentru clasele ”Mini”, ”Mici” si ”Compacte”
3* pentru clasele ”Medii” si ”Van 5”
2* pentru clasele ”Medii superioare” si ”Van 6”
 
 Preturile de achizitie sunt preturi medii rotunjite (TVA inclus), existente pe piata din Romania (din paginile web sau cataloagele constructorilor). Pentru acele modele care exista in mai multe versiuni s-a considerat pretul pentru modelul de baza.
Pentru modele Disel, pretul total include si pretul pentru Filtrul de Particule Diesel;
 Filtru de Particule Diesel – toate modelele dotate cu motoare diesel, prezentate in www.topten.info.ro au acest filtru in dotarea standard;
 Costurile cu carburantul (lei) sunt calculate pentru parcurgerea unei distante de 100000 km si au la baza urmatoarele preturi:
-       Benzina     5,00 lei/litru
-       Motorina    4,80 lei/litru
Avand in vedere evolutia cursului valutar si variatiile preturilor carburantilor in timp, este posibil ca valorile costurilor cu carburantul inscrise in portal sa fie usor diferite de cele la zi.
 Carburantii – sunt prezentate automobile alimentate cu benzina sau motorina (diesel);
 Consumul de combustibil (l/100 km) – este determinat in conformitate cu normele europene New European Driving Cycle - NEDC ECE 15 EUDC, in litri pentru motoarele pe benzina si diesel;
 
Alte informatii disponibile:
 Cantitatea de emisii de CO2 (g CO2/km);
 Nivelul de zgomot (dB (A)) in timpul rularii;
 Capacitatea vehiculului – numarul de locuri;
 Capacitatea cilindrica (cm3);
 Puterea motorului (kW si CP);
 
 Produsele similare (cu aceleasi caracteristici) provenite de la firme/producatori diferiti sunt postate in aceiasi coloana cu numele propriu. Vizualizarea produsului firmei/producatorului dorit se realizeaza printr-un click pe coloana respectiva.
 
 
Data actualizarii: 14.05.2018

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.