A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 244

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/toptenk9/public_html/fuel/codeigniter/core/Exceptions.php:170)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 672

Criterii selectie aer conditionat

Criterii selectie aer conditionat

Metodologie

www.topten.info.ro prezintă cele mai eficiente aparate de aer condiţionat de cameră comercializate pe piaţa din România, cu o capacitate de răcire de până la 12 kW. Topten prezintă aparatele de aer condiţionat de cameră de tip mono şi multi-split.

Criterii tehnice

Aparatele de aer condiţionat de pe portalul www.topten.info.ro întrunesc diverse cerinţe referitoare la eficienţa de răcire şi de încălzire, conform Regulamentului de etichetare nr. 626/2011:

 

Tip aparat de

 

Clasa de eficienţă a funcţiei de răcire / încălzire

 

 

 

 

 

aer condiţionat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Split ≤ 4kW

 

A+++ / A+++

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Split > 4kW

 

A++ / A+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multi-split

 

A++ / A+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valorile corespunzătoare vor fi furnizate de producători. Producătorii care nu sunt în măsură să furnizeze aceste informaţii nu pot pretinde să aibă aparatele postate pe www.topten.info.roToate declaraţiile pot fi verificate

prin măsurători inopinate.

Sursele datelor

Declaraţiile producătorilor

Bazele de date naţionale şi site-urile Topten

Ordinea de prezentare

Produsele sunt evaluate în conformitate cu indicele de eficienţă de răcire (SEER) al acestora, iar în cazul unei valori SEER identice, conform indicelui de eficienţă de încălzire (SCOP) al acestora. Ordinea de prezentare se poate modifica făcând clic pe capetele de tabel.

Glosar

Tipurile de aparate de aer condiţionat:

 

Split şi multi-split

 

Sistemele split sunt sisteme cu instalare fixă şi sunt alcătuite din cel

 

puţin două unităţi. Unitatea exterioară conţine compresorul şi

 

condensatorul. Unitatea interioară conţine evaporatorul şi poate avea

 

diverse forme, putând fi montată pe tavan, pe perete, pe podea sau

 

într-un canal.

 

Sistemele multi-split combină două sau mai multe unităţi interioare cu

 

o unitate exterioară. Unităţile interioare pot fi montate în camere

 

diferite.

Marca şi modelul unităţii interioare şi exterioare

Marca producătorului şi denumirile unităţilor interioare şi exterioare.

Capacitatea de răcire / încălzire (kW)

Capacitatea maximă de răcire / încălzire, exprimată în Kilowaţi (kW), conform Etichetei energetice.

Costurile cu energia electrică (lei în 10 ani)

Costurile cu energia electrică, exprimate în lei, care apar pe parcursul unei perioade de utilizare de 10 ani.

Consumul anual de energie electrică se bazează pe declaraţia Etichetei energetice. Tariful estimat al energiei electrice este de 0,5759 lei/kWh (acest tarif este un tarif mediu conform datelor Eurostat de la data actualizării şi trebuie înţeles doar ca ordin de mărime, deoarece pot exista diferenţe în funcţie tipul de tarif practicat la locul de consum).

Eficienţa funcţiei de răcire (SEER)

Rata de eficienţă energetică sezonieră (SEER) indică eficienţa energetică a funcţiei de răcire. Aceasta se calculează pe baza mai multor măsurători la sarcină parţială, conform regulamentului referitor la Etichetarea energeticăCu cât valoarea SEER este mai mare, cu atât produsul este mai eficient.

Eficienţa funcţiei de încălzire SCOP

Coeficientul sezonier de performanţă (SCOP) indică eficienţa energetică a funcţiei de încălzire. Aceasta se calculează prin analogie cu SEER. Cu cât valoarea SCOP este mai mare, cu atât produsul este mai eficient.

Clasa de eficienţă energetică (răcire / încălzire)

Clasa de eficienţă energetică a funcţiilor de răcire şi încălzire conform regulamentului de Etichetare din 2011.Eticheta energetică defineşte clasele de la A+++ la G. Modelele de tip split cu un nivel de eficienţă inferior clasei B (răcire) / A (încălzire) nu mai sunt permise pe piaţă din luna ianuarie 2014.

Consumul anual de energie electrică pentru răcire / încălzire, exprimat în kWh/an

Consumul anual de energie electrică pentru răcire şi, respectiv, încălzire, exprimat în kWh/an, conform Etichetei energetice. Se estimează un număr de 350 de ore de răcire şi de 1400 de ore de încălzire pe an (într-o zonă cu condiţii climatice medii).

Puterea acustică a unităţii interioare / exterioare (vizualizare detaliată)

Nivelul puterii acustice a unităţii interioare şi exterioare, exprimat în dB(A), conform declaraţiei din cadrul Etichetei energetice.

Agent frigorific / GWP (vizualizare detaliată)

Denumirea agentului frigorific şi Potenţialul său de încălzire globală (GWP în 100 de ani conform IPCC - Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice). Cel mai comun este R410A, un agent frigorific fluorurat cu GWP ridicat, de 1975. Agenţii frigorifici cu GWP de 150 sau mai mic pot respecta regulamentul referitor la Proiectarea ecologică cu o eficienţă relativ mai redusă decât produsele cu agenţi frigorifici tradiţionali.

Dimensiunea unităţii interioare / exterioare (vizualizare detaliată)

Dimensiunea celor două unităţi, exprimată în mm (Lăţime x Adâncime x Înălţime)

Informaţii suplimentare

Publicaţii

 Aparatele de aer condiţionat eficiente din punct de vedere energetic - cea mai bună tehnologie disponibilă.Anette Michel, Eric Bush, Jürg Nipkow, Conrad U. Brunner. Eficienţa energetică în domeniul aparatelor electrocasnice şi al iluminatului 2011

 Tendinţe de consum al energiei electrice şi de eficienţă energetică în Uniunea Europeană – Raportul de stare din 2012 realizat de Consiliul Resurselor Comune.

Standarde şi etichete

 Regulamentul Comisiei nr. 626/2011 privind etichetarea energetică a aparatelor de climatizare: noua etichetă energetică, obligatorie din data de 1 ianuarie 2013.

 Regulamentul Comisiei nr. 206/2012 privind cerinţele în materie de proiectare ecologică pentru aparatele de climatizare şi ventilatoarele de confort. Nivelul 1 se aplică din data de 1 ianuarie 2013.

 Comisia Europeană, Etichetarea energetică a aparatelor electrocasnice: Directiva Comisiei 2002/31/CE din data de 22 martie 2002, privind etichetarea energetică a aparatelor de climatizare de uz casnic (vechea etichetă energetică).

 Standardul de măsurare EN 14511 pentru aparatele de climatizare a fost revizuit în anul 2011 şi a fost modificat prin EN 14825/2012 pentru a include măsurarea în condiţii de sarcină parţială şi calcularea performanţei sezoniere de Comitetul european de standardizare CEN

Legături

Etichetarea energetică UE

Proiectarea ecologică a produselor energetice

 Consiliul european pentru o economie eficientă energetic eceee prevede informaţii generale referitoare la starea tuturor produselor din cadrul procesului de Proiectare ecologică şi de Etichetare energetică

 Coolproducts oferă informaţii referitoare la procesul de proiectare ecologică UE referitor la aparatele de climatizare şi alte produse. Aceasta este o coaliţie a campaniei ONG-urilor pentru o Directivă de proiectare ecologică mai puternică şi mai rapidă, pentru salvarea climei şi economisirea de fonduri.

 SELINAProiectul UE referitor la pierderile din modul de lucru Standby şi Oprit al noilor aparate, măsurate în magazine

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.