5 iunie - Ziua Mondială a Mediului Înconjurător (05.06.2015)

În fiecare an la 5 iunie, locuitori din peste 100 de țări ale planetei aniversează Ziua Mondială a Mediului Înconjurător (World Environment Day), aceasta fiind una din principalele acțiuni prin care ONU încearcă să mărească nivelul de conștientizare pe plan mondial asupra mediului și să îmbunătățească metodele de a acționa pentru protejarea naturii înconjurătoare.

Tema aleasă pentru acest an, „Şapte miliarde de vise, o singură planetă. Să consumăm responsabil” îşi propune să atragă atenţia asupra consumului nesustenabil de resurse naturale, în special în ceea ce priveşte apa, energia şi hrana, în condiţiile în care bunăstarea omenirii, calitatea mediului înconjurător, funcţionarea economiei mondiale depind de gestionarea responsabilă a acestor resurse.

Consum responsabil de energie

În ciuda progreselor tehnologice care au promovat creşterea eficienţei energetice, consumul de energie în ţările OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development)va ​​continua să crească cu încă 35% până în 2020. Consumul de energie din sectoarele comercial şi rezidential înregistrează, după transport, cea mai rapida crestere din consumul de energie la nivel global.

În 2002, stocul de autovehicule în ţările OECD a fost de 550 de milioane de vehicule (din care 75% autoturisme personale), iar până în anul 2020 este de aşteptat o creştere cu 32% a numărului acestora. Transportul cu autovehiculele va creşte cu 40%, în timp ce transportul aerian la nivel mondial se estimeaza ca se va tripla în aceeaşi perioadă.

Putem orienta modelele noastre de consum către produse şi servicii cu consum redus de energie şi resurse fără a compromite calitatea vieţii.

Gospodăriile casnice consumă 29% din energia globală şi, prin urmare, contribuie cu 21% emisiile de CO2.

Costurile de producere a energiei din surse regenerabile sunt tot mai apropiate de cele ale producerii energiei din combustibili fosili. O cincime din consumul final de energie din lume, în 2013, a fost din surse regenerabile.

Consumand cu grijă, înseamnă a trăi în limitele planetare pentru a asigura un viitor sănătos, unde visele noastre pot fi realizate. Prosperitatea umană nu trebuie să aibă ca efect distrugerea planetei.

Consumul durabil se referă la “a face mai mult şi mai bine, cu mai puţin” prin reducerea utilizării resurselor, reducerea degradării şi a poluării crescând în acelaşi timp calitatea vieţii pentru toţi.

Această zi, prin acţiunile desfăşurate în toate colţurile lumii, oferă prilejul ca fiecare dintre noi să conştientizeze responsabilitatea pe care o are faţă de mediul înconjurător şi să devină agent al schimbării.

Mai multe infomatii gasiti aici.

Noutati

Economia circulară: Strategia UE privind materialele plastice (ianuarie 2018)

Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptată în data de 16 ianuarie 2018… Mai mult

Ghid pentru o achiziție durabilă de produse IT (Septembrie 2017)

Produsele IT și fabricarea lor vin cu risc de mediu și social. Prin stabilirea și urmărirea unor… Mai mult

Noul regulament privind etichetarea energetică a intrat în vigoare oficial (August 2017)

Regulamentul a fost publicat în 28 iulie în Jurnalul Oficial al UE. Mai mult

Legislatie

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Modificarea Legii 121/2014 (august 2016)

În Monitorul Oficial nr. 562/26.07.2016 a apărut Legea nr. 160/2016 pentru modificarea şi… Mai mult

Legea privind achiziţiile publice verzi (04.05.2016)

Legea nr. 69 din 25.04.2016 privind achiziţiile publice verzi a fost publicată în Monitorul oficial… Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.