Aspiratoarele: o mai buna performanta este posibila cu un consum scazut de energie

În ultimii 50 de ani consumul de energie al aspiratoarelor s-a dublat, fără nici un efect asupra performanței de curăţare. Măsurătorile de proiectare ecologică propuse reprezintă un pas important pentru a schimba mentalitatea absurdă de creștere a puterii unitare a aspiratoarelor de praf. Activitățile de marketing trebuie să basculeze de la promovarea puterii unitare mari la promovarea performanței mari de reținere a prafului.

Pentru a realiza economii de energie semnificative este absolut necesară punerea în aplicare a plafonării puterii unitare. Oamenii sunt obișnuiți să utilizeze aspiratorul timp de o oră pe săptămână şi vor păstra această rutină, chiar dacă aspiratoarele vor avea performanțe de îndepărtare a prafului mai ridicate. Prin urmare, doar prin plafonarea puterii instalate se poate obține economisirea energiei. O plafonare a puterii unitare la 1000 W până în 2013 şi la 750 W, până în 2015, ar trebui să fie puse în aplicare.

Este de aşteptat ca industria să facă faţă cu uşurinţă cerinţelor de plafonare a puterii unitare având în vedere scăderea eficienţei din ultimii 40 de ani. La modelele actuale, eficienţa măsurată ca raport între putere de aspirare şi puterea instalată este mai mică de 25%.

Eticheta energetica ar trebui să fie doar o exigență suplimentară la plafonarea puterii unitare. Eticheta ar trebui să informeze consumatori în primul rând cu privire la consumul anual de energie. Mai multe informaţii pot fi oferite prin ierarhizare prin litere referitor la eficienta de reținere a prafului, eficienţa filtrelor şi nivelul de zgomot. Regulamentul de eco-design ar trebui să includă și aspiratoarele robot precum şi cele portabile fără fir, a căror cotă de piaţă este de aşteptat să crească.

Potenţialul de economisire la aspiratoare este estimat la 550 TWh. Această reducere poate fi atinsă în cazul în care limitarea puterii unitare şi eticheta energetică sunt puse în aplicare. Comisia Europeană ar trebui să pună reglementările în vigoare cât mai curând posibil.

Datorită creşterii populaţiei, este de aşteptat să crească consumul total de energie al aspiratoarelor . Pentru a schimba această tendință sunt necesare mai multe stimulente pentru eficienţa energetică, precum şi o schimbare a obiceiurilor privind utilizarea aspiratoarelor de praf.

Sursa: www.topten.eu si www.topten.info.ro

Citeste articolul

Noutati

Economia circulară: Strategia UE privind materialele plastice (ianuarie 2018)

Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptată în data de 16 ianuarie 2018… Mai mult

Ghid pentru o achiziție durabilă de produse IT (Septembrie 2017)

Produsele IT și fabricarea lor vin cu risc de mediu și social. Prin stabilirea și urmărirea unor… Mai mult

Noul regulament privind etichetarea energetică a intrat în vigoare oficial (August 2017)

Regulamentul a fost publicat în 28 iulie în Jurnalul Oficial al UE. Mai mult

Legislatie

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Modificarea Legii 121/2014 (august 2016)

În Monitorul Oficial nr. 562/26.07.2016 a apărut Legea nr. 160/2016 pentru modificarea şi… Mai mult

Legea privind achiziţiile publice verzi (04.05.2016)

Legea nr. 69 din 25.04.2016 privind achiziţiile publice verzi a fost publicată în Monitorul oficial… Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.