Conferința EcoProcura 2012

Conferința EcoProcura 2012- Puterea achizițiilor publice pentru a transforma piața europeană (Malmö, Suedia, 21 Septembrie 2012) a subliniat rolul autorităților publice în managementul soluțiilor inovatoare pentru provocările sociale și de mediu.

Conferința a demonstrat un consens tot mai deplin asupra faptului că autoritățile publice au atât puterea și cât și responsabilitatea de a crea o piață pentru produse și servicii durabile. Cu cheltuieli de 2 miliarde €/an (19% din PIB), pentru bunuri și servicii, sectorul public este cel mai mare cumpărător pe piața europeană. Acest fapt reprezintă un potențial enorm de a impulsiona soluții inovatoare la problemele de mediu și sociale.

Comisia Europeană a subliniat că dorește simplificarea și modernizarea legislației de achiziții publice pentru a sprijini autoritățile locale, regionale și naționale pentru stimularea inovării și atingerea obiectivele lor de dezvoltare durabilă.

În prezent Europa se confruntă cu probleme economice și sociale dificile, de aceea autoritățile publice, au obligația de a favoriza inovarea în producerea și consumul bunurilor și serviciilor.

Achizițiile publice de bunuri și servicii durabile și inovatoare reprezintă unul din instrumentele esențiale pentru stimularea de noi soluții tehnologice sau de servicii și simultan ajută la crearea de locuri de muncă și de creșterea a competitivității industriei europene precum și încurajează crearea de servicii publice mai eficiente.

Comisia Europeană a anunțat finanțarea în continuare a rețelelor de autorități publice pentru soluții inovatoare de achiziție.

Rezultatele conferinței vor fi prezentate pe Forumul Achiziții la adresa www.procurement-forum.eu. Acest forum online asigură o platformă de discuții, întrebări, răspunsuri, prezentare de soluții și exemple despre cum pot fi realizate efectiv Achizițiile publice durabile și inovative. Un alt obiectiv este realizarea unei campanii Procura+ Campaignprin care autoritățile publice să fie aduse în prim planul achizițiilor publice durabile.

Practicile actuale, nedurabile, de consum, sunt principala cauză a utilizării excesive a resurselor naturale, a amenințărilor la adresa biodiversității, creșterii sărăciei și a schimbărilor climatice. Autoritățile publice din toată Europa, sunt gata să-și asume responsabilitatea de a achiziționa produse și servicii durabile și inovative.

Provocarea actuală este să ne asigurăm că fiecare euro cheltuit poate maximiza beneficiile sociale, reduce impactul asupra mediului și să contribuie la dezvoltarea economică durabilă.

Noutati

Economia circulară: Strategia UE privind materialele plastice (ianuarie 2018)

Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptată în data de 16 ianuarie 2018… Mai mult

Ghid pentru o achiziție durabilă de produse IT (Septembrie 2017)

Produsele IT și fabricarea lor vin cu risc de mediu și social. Prin stabilirea și urmărirea unor… Mai mult

Noul regulament privind etichetarea energetică a intrat în vigoare oficial (August 2017)

Regulamentul a fost publicat în 28 iulie în Jurnalul Oficial al UE. Mai mult

Legislatie

Casa Verde (ianuarie 2017)

Au aparut ghidurile de finantare pentru Programele Casa Verde si Casa Verde Plus: Mai mult

Modificarea Legii 121/2014 (august 2016)

În Monitorul Oficial nr. 562/26.07.2016 a apărut Legea nr. 160/2016 pentru modificarea şi… Mai mult

Legea privind achiziţiile publice verzi (04.05.2016)

Legea nr. 69 din 25.04.2016 privind achiziţiile publice verzi a fost publicată în Monitorul oficial… Mai mult

Concursuri

2017

Nu exista sondaje de opinie. Mai mult

2016

UPDATE:   Dupa cum stiti, sondajul a putut fi completat pana la data de 30.06.2016. Respondentii… Mai mult

 

Icemenerg    Intelligent Energy Europe    TopTen Act     TopTen.eu

Notă: Singura responsabilitate pentru conținutul acestui web-site aparține autorilor. Acesta nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. Nici EASME nici Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute de acesta.